De 3 första datorvirus som överraskade alla

Datorvirus, det vill säga konceptet virus på datorn, är mer än 30 år gammalt. Och de har en intressant historia. Här är de tre stycken första, de sticker ut när man ser tillbaka.

Creeper och Elk Cloner

1971 skrevs ett datorvirus, Creeper, som anses vara ett program som kunde kopiera sig själv. Men ett av de första, om inte det första, datorvirus som fick spridning var däremot Elk Cloner. Det upptäcktes 1982. Men det var först året efter som ordet datorvirus myntades. Det gjordes det i samband med att en amerikansk student, Fred Cohen, skrev ett program som kunde kopiera sig själv och spridas från dator till dator.

Notera att Elk Kloner skapades av en femtonåring. Hans namn är Rick Skrenta och han bodde då i Pennsylvania. Viruset skrev på en Apple II. I efterhand har viruset han skrev klassificerats som ett så kallat boot sector-cirus. Det betyder ett virus som startas från en infekterad floppydisk och sedan sprids vidare. Elk Kloner var inte aggressivt eftersom Rick hade skapat det för att skoja med sina kompisar.

Det är nästan synd att det inte fanns smartphones på den tiden, eftersom det hade varit ovärderligt roligt att se fotografier från när han skapade det och hur hans vänner reagerade.

Melissa

1999 kom ett makrovirus som från början inte var tänkt att skada. Det var mer ett rop på uppmärksamhet. David L Smith som skapade viruset gjorde det för att sprida namnet Melissa. Melissa var nämligen namnet på en kvinna han hade förälskat sig i. Men viruset var “för bra”. Det fick enorm spridning och konsekvenser på internettrafiken. Han åtalades och dömdes till 20 månaders fängelse och 5000 dollar i böter.

2000: ILOVEYOU

På kärlekstemat kom även nästa stora virus. Det kom fjärde maj 2000. Det spreds i mejlform med ämnesraden jag älskar dig och en bifogad fil som hette ett kärleksbrev till dig. Det tog en vecka för viruset att upptäckas. 50 miljoner datorer smittades, till en kostnad av 5,5 miljarder dollar.

Idag har (de flest) lärt sig att inte öppna bifogade filer från okända avsändare. Det hade man ingen koll på år 2000.

AVG-Virusskydd.se
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0