Vad är grejen med VPN?

Vad är definitionen av en bra VPN-tjänst för dig som vill surfa anonymt och komma åt blockerade sajter? I den här artikeln tittar vi närmare på konceptet.

Det finns ett otal tester som görs regelbundet på olika sajter. VPN kan ofta kännas som något high-tech mednya tekniska nyheter och uppdateringar med hyfsat hög frekvens. Men vad är det egentligen?

VPN står för virtuel private network och är både namnet på en nätverksteknik och en typ av tjänst som erbjuds idag av mängder av företag runt om i världen. Det handlar om att skapa en krypterad anslutning till en server och sedan låta sin internettrafik passera genom den – istället för att gå rakt ut på nätet.

Ett tidigt användningsområde för VPN var att låta anställda koppla upp sig mot företagets nätverk var de än befann sig. Numer kan von-lösningar användas till betydligt fler saker än så. Till exempel kan tekniken användas för att göra det mer säkert att koppla upp sig mot publika wifi-tjänster.

Säkerhet och integritet

Det är inte säkert att ansluta sig till trådlösa nätverk som är öppna för allmänheten eftersom det gör användare sårbar. En person som är inne på samma nätverk kan komma åt dina uppgifter – särskilt om sajter inte använder sig av säkerhetsprotokollet HTTPs. Dessutom kan du utsattas för annonser som kan användas för att spåra dig och dina aktiviteter.

I vissa delar av världen, till exempel i övervakningssamhällen som Kina, är det dessutom inte ovanligt att den myndigheterna spårare användare som besöker vissa webbplatser – vilket inskränker yttrandefriheten.

Men genom att använda en VPN-anslutning går trafiken via en server som ligger någon annanstans iv världen. På så sätt skyddas användarens dator från både spårning och intrångsförsök. Dessutom syns inte användarens riktig IP-adress. Det gör det svårt för myndigheter att hindra användaren från att besöka vissa webbplatser.

Hur kommer man runt geoblockeringar och brandväggar?

Dessutom erbjuder VPN-tjänster en möjlighet att komma runt geoblockeringar. Det betyder att man med hjälp av VPN kan komma åt SVT Play och BBC player. Det som krävs för att, till exempel komma åt en streamingsajt i ett annat land är att VPN-tjänstens servrar ligger i det landet.

AVG-Virusskydd.se
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0