Så håller du dig säker och skyddad online – antivirus och bra saker att tänka på

Du som läser detta är förmodligen väl medveten om att man alltid bör använda sig utav ett aktuellt och kraftfullt antivirusprogram när man surfar online. Detta är på grund utav en lång rad anledningar som har med säkerhet och anonymitet på nätet att göra.

Men det första steget till att kunna surfa säkert är att alltid använda sig utav ett antivirus på sin dator. På så sätt så är det skyddad mot det allra mesta som skulle kunna angripa din information och dator. Antivirus arbetar tyst i bakgrunden för att se till att du ska kunna känna dig säker online. Men samtidigt så finns det en hel del praktiska saker man kan göra för att hålla sig säker på internet. I den här texten kommer vi att gå igenom några saker som är bra att ha koll på när man surfar online, samt vad man ska akta sig för att göra när man är på nätet.

Lämna inte ut för mycket information om dig själv online

Tyvärr så blir digital brottslighet, identitetsstöld och bedrägerier online allt vanligare.  Det handlar ofta om att man har samlat ihop information om en person genom att pussla ihop vad denne har skrivit och lagt upp på olika sociala medier och liknande. Man kan då sedan med hjälp av program eller list ta sig in på konton eller använda sig av klassiska bedrägeriknep för att lura till sig pengar.

Ett sätt att undvika detta är genom att vara varsam med vad man skriver om sig själv online. Det kan till exempel vara oklokt att skriva allt för mycket om ens privatekonomi, eller att man är i en process kring att låna pengar.

Självklart så kan du fortfarande dela med dig av din vardag till vänner och familj på sociala medier, men tänk på att det är väldigt enkelt för människor med illvilligt uppsåt att på så sätt kunna få dig som måltavla. Skriv därför hellre svepande eller om sådant som inte kan vara av värde för kriminella.

Ladda aldrig ner någonting som du inte vet att du kan lita på

Detta är väldigt viktigt att ha i åtanke. Det lättaste sättet för kriminella och bedragare att få åtgång till dina lösenord eller personlig data är genom att få dig att ladda ner ett program som inte är vad det utger sig för att vara. Se därför till att du bara laddar ner program från utgivare eller källor som du vet att du kan lita på. Dessa program har blivit mer sällsynta, men finns fortfarande på många håll på internet.

Se till att hålla ditt virusskydd uppdaterat

Det är också av yttersta vikt att du alltid har ett virusprogram som är aktuellt. Kampen mellan antivirus och bedragare är en katt och råttalek där virusprogrammen så gott som alltid håller sig ett steg före. Se därför till att vara försiktig online, samt se till att du har ett virusskydd som är aktuellt.

AVG-Virusskydd.se
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0