Har du koll på din onlinesäkerhet?

Är du typen som använder din smartphone eller surfplatta till att sköta större delen av dina vardagsbestyr på? Brukar du streama någon serie från Netflix till din smart-TV i slutet av dagen? Gillar du att spela spel och fördriva tid vid datorn eller sköter du dina arbetsuppgifter online? Även om du gör allt det där kanske du inte har någon ingående koll på sådant som internetsäkerhet, virusangrepp, malware eller integritet online. Alla dessa fenomen fungerar på lite olika sätt, men alldeles säkert är att du bör lära dig grunderna om onlinesäkerhet om du spenderar mycket tid på nätet.

Vanliga sajter samlar din information

Det spelar inte så stor roll vad du gör online – du lämnar ett spår efter dig som vilken kunnig person som helst kan se. Oavsett var du är och vad du gör är du alltid identifierbar genom din IP-adress. Detta är i princip inget problem. Surfar du bara på vanliga, ofarliga sajter som Djurcentrum.se är du inte utsatt för några direkta hot. Enligt den nya GDPR-lagen måste du dessutom samtycka till vilken information som sajterna sparar om dig. Detta är en viktig del i kampen om din integritet.

Eftersom din information alltid är synlig finns det många risker på nätet, och att börja kontrollera vem som samlar och sparar på information om dig kan vara smart. Se över dina konton, medlemskap och vilka sajter som egentligen har dina uppgifter. Har du handlat online kan du se över vilka kort och betalmetoder som är sparade på dina olika konton. Byt lösenord ofta och säg upp de abonnemang du inte behöver.

Spara dina filer fysiskt

Allt du gör sparas alltså i vad man brukar benämna som ”molnet”. Molnet är i princip internet, men man brukar prata om molnlagring i samband med de sajter som tillhandahåller lagringstjänster. Surfar du på vanliga sajter och använder forum som Elhoj.nu sparas den information du lämnar efter dig på dessa individuella servers, men om du använder molnlagring laddar du alltså aktivt upp filer till digitala lagringsutrymmen. Även om dessa tjänster erbjuder modern krypteringsteknologi och generellt har väldigt säkra servrar som står emot de flesta typer av intrång är detta såklart ingen fundamentalt säker lösning.

Det smartaste är att alltid ha en säkerhetskopia av alla dina filer, allt på din dator och allt på din smartphone, på en fysisk enhet. Har du detta kan du ta bort de kopior som molnet har lagrat och därmed kan du vara säker på att ingen kommer åt dessa filer. Samtidigt har du alltid en backup redo om något skulle hända med din telefon eller laptop, till exempel.

Använd de säkerhetsprogram som finns

Det kanske låter självklart, men du ska alltid ha ett aktivt antivirus-program och en brandvägg på din dator, och helst också på din smartphone. Det är också smart att skaffa en VPN som döljer din IP-adress och gör det omöjligt att spåra dina internet-aktiviteter. Några av tjänsterna kostar pengar, men några har också gratis provperioder så att du kan testa och se vilka som passar dig bäst.

AVG-Virusskydd.se
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0