Så här tar du bort geoblockering

Serier, filmer och dokumentärer blockeras allt mer flitigt av olika streamningssidor på internet. Men man kan komma runt blockeringarna.

Det har med tiden blivit allt populärare att streama film och serier över internet. Allt som oftast går det till på det sättet att man betalar en summa månadsvis för ett abonnemang som man ansluter till en streamingsida. Man kan sedan direkt från sidan välja precis vilka filmer och serier man vill tittat på och det gör att man kan inte behover ladda ner något material till sin egen dator.

Det finns en hel del olika företag som erbjuder just streaming direkt från sina webbplatser och bland dessa måste iallafall Netflix nämnas som en av de allra största aktörerna på marknaden. De visar inte bara filmer och serier som är producerade av diverse filmstudier runt om i världen, efter en stor och lång succé har företaget och börjar producera egna serier och filmer som har tagit tittarna med storm.

Visste du detta om din placering?

Det material som visas på Netflix är baserade på den geografiska placering där du befinner dig. Precis som många andra företag baserar man sina varor på den marknad man befinner sig på. Detta gäller inte bara Netflix utan för i princip samtliga streamingtjänster som finns. Det vill säga att man både producerar och visar serier exempelvis i endast ett specifikt geografiskt område. Det betyder självklart att de personer som befinner sig utanför detta geografiska område inte har möjlighet att titta på materialet.

Som bekant är Europa och USA två olika marknader både när det gäller varor i allmänhet men också när det kommer till exempelvis tv. Eftersom USA både är ett stort land och en stor marknad för tv – produceras och visas många serier där. Det betyder att personer som befinner sig utanför USA inte har tillgång till dessa serier och filmer, vilket skapar frustration hos många tittare. Denna typ av begränsning kallas geoblockering. En förkortning för geografisk blockering. Man låter helt enkelt bara en del av tittarna se vissa serier, tv-program och filmer.

Tänk på detta vid geoblockering

Det kan finnas många orsaker till att man väljer att göra på detta vis. Dels för att man kanske inte kan lansera en serie exempelvis i hela världen på en enda gång utan väljer en marknad i taget eller att man vill begränsa antalet tittare i taget för att minimera fördröjningar och dylikt.

 Men det finns sätt att komma runt detta. Med en VPN-tjänst installerad kan du enkelt och lätt komma runt blockeringen. En VPN-tjänst är ett litet program som man installerar. När man öppnar programmet kan man enkelt klicka på ett land och blir då ansluten till en server i det landet. Det betyder i praktiken att man surfar från det landet och sålunda går man runt diverse geo-blockeringar som kan finnas på hemsidor, streamingsidor eller i program.

Men alla VPN-tjänster fungerar inte lika bra. Det kan därför vara bra att undersöka vilken som är den bästa VPN just för att titta på Netflix exempelvis. En del VPN-tjänster riktar sig mera till företag andra till privatpersoner, dessutom skiljer tjänsternas priser sig åt en del. Så undersök möjligheterna innan du slår slag i saken.

AVG-Virusskydd.se
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0